Gå till innehållet.

Lönebeloppsskillnad i Sysselsättningsfondens och anmälarens system

Vi har sammanställt de vanligaste situationerna där vi försöker förklara skillnaden mellan Sysselsättningsfondens uppgifter och anmälarens lönesystem. Kontrollera om frågorna nedan gäller dig och om du har gjort anmälningar enligt anvisningarna i inkomstregistret. 

Om du upptäcker fel i löneanmälan eller har glömt att anmäla någon uppgift, ska du göra de nödvändiga korrigeringarna utan onödigt dröjsmål direkt till inkomstregistret. Du behöver inte kontakta Sysselsättningsfonden eller inkomstregistret på annat sätt. De korrigerade uppgifterna överförs till Sysselsättningsfonden inom några dagar och syns därefter även i Sysselsättningsfondens e-tjänst. Om du måste annullera anmälningar i inkomstregistret ska du meddela de nya korrigerade uppgifterna under samma dag. Om detta inte är möjligt och du måste annullera anmälningar i stor utsträckning lönar det sig att kontakta dem som använder löneuppgifterna innan du gör annulleringarna. 

Eventuella korrigeringar av arbetslöshetsförsäkringspremien görs i regel i samband med fastställandet av följande utbetalning. Den ursprungliga fakturan ska dock alltid betalas senast på förfallodagen. Om fakturan inte betalas senast på förfallodagen går den automatiskt vidare till indrivning och kostnaderna för förseningen måste betalas. När indrivningen framskrider kan företaget också få en betalningsanmärkning i kreditupplysningsregistret. 

Om lönebeloppsskillnaden inte framgår med hjälp av dessa frågor kan du kontakta Sysselsättningsfondens kundtjänst för arbetslöshetsförsäkringspremier. Meddela åtminstone följande uppgifter till vår servicesakkunniga: inkomsttagare, betalningsdag och inkomstslag som felet enligt dig hänför sig till. Mer information om anmälan och korrigering av uppgifter får du från inkomstregistret. 

  • Ange uppgiften genom att meddela typ av tilläggsuppgift för inkomsttagaren:Delägare. 
  • Inkomstregistrets tabell visar de förvalda alternativen för socialförsäkringsavgifterna för de olika inkomstslagen och de inkomstslag vilkas socialförsäkringsavgifter kan variera. Tabellen finns på inkomstregistrets webbplats.

  • Om du betalar naturaförmån till inkomsttagaren enligt det förvalda alternativet behöver du inte ta ställning till socialförsäkringsavgifterna.  

  • Om du inte betalar naturaförmån till inkomsttagaren enligt det förvalda alternativet ska du meddela inkomstslaget som uppgiften Typ av försäkrande. 

  • Om du upptäcker ett fel i försäkrandeuppgifterna av en naturaförmån ska du korrigera uppgiften enligt anvisningarna i inkomstregistret. Mer information om korrigering av uppgifter finns inkomstregistrets webbplats.

  • Inkomstslagen som omfattas av arbetslöshetsförsäkringspremien finns också på sidan Arbetslöshetsförsäkringspremieskyldighet.

  • Ange den uppburna ersättningen enligt det egna inkomstslaget, till exempel inkomstslaget Ersättning för bilförmån (401), och naturaförmånens värde med det egna inkomstslaget, till exempel inkomstslaget Bilförmån (304). 

  • Indriven ersättning, till exempel inkomstslaget Ersättning för bilförmån (401), minskar beloppet av den anmälda förmånen (den som är skyldig att betala arbetslöshetsförsäkringspremie). 

  • Om du upptäcker ett fel i löneanmälan ska du korrigera uppgiften enligt anvisningarna i inkomstregistret. Mer information om korrigering av uppgifter finns på inkomstregistrets webbplats. 

  • I fråga om personalbiljettförmånen och cykelförmånen avviker anmälningslogiken något från den normala anmälningen av naturaförmåner. Kontrollera anmälningsanvisningarna för dessa i anvisningarna i inkomstregistret. 

  • Mer information om anmälan av naturaförmåner och kostnadsersättningar finns i inkomstregistrets detaljerade anvisningar. 

  • Ange kostförmånen separat som det egna inkomstslaget Kostförmån (334). 

  • Om du tar ut en ersättning som motsvarar kostförmånens beskattningsvärde av inkomsttagaren ska du meddela att ersättningen för kostförmånen motsvarar beskattningsvärdet: Ja. Då anmäls inte kostförmånens eurobelopp. Observera att inkomstslaget Övriga naturaförmåner (317) inte får användas om du tar ut en ersättning av inkomsttagaren som motsvarar kostförmånens beskattningsvärde. 

  • Ange det totala beloppet av den givna kostförmånen med inkomstslaget Kostförmån (334) eller alternativt inkomstslaget Övriga naturaförmåner (317) och ange Typ av förmån:Kostförmån. Med inkomstslaget Ersättning för andra naturaförmåner (407) uppger du den andel av kostförmånens belopp som du uppbär av inkomsttagaren. Observera att: 
    - Inkomstslaget Ersättning för andra naturaförmåner (407) är ett s.k. avdrag som hänför sig till inkomstslaget Kostförmån (334) eller från fall till fall en annan naturaförmån. 
    - Inkomstslaget Ersättning för andra naturaförmåner (407) är således inte lön som omfattas av skyldigheten att betala arbetslöshetsförsäkringspremie. 

  • Bekanta dig med inkomstslagen i inkomstregistret och kontrollera om inkomstslaget i fråga är sådant att skyldigheten att betala socialförsäkringsavgifter varierar. Om du inte kan anmäla försäkringsuppgifter för ett inkomstslag eftersom den alltid är befriad från arbetslöshetsförsäkringsavgift, räcker det att du väljer rätt inkomstslag och du behöver inte anmäla något annat. 

  • Om du anmäler lön för ett inkomstslag vars förvalda alternativ är underställd arbetslöshetsförsäkringspremie, men i detta fall inte är underställd arbetslöshetsförsäkringspremie, ska inkomstslaget uppges som Typ av försäkringsuppgift ”Underställd arbetslöshetsförsäkringsavgift - Grund för försäkringspremie: Nej” 

  • Meddela inkomstslaget som tilläggsuppgiftens typ: Ogrundad förmån eller återkrav 

  • Med ogrundad förmån avses en prestation eller förmån som betalats utan grund och som inkomsttagaren inte är berättigad till. 

  • Återkrav innebär å sin sida information om det återbetalda beloppet. 

  • Utgångspunkten är att uppgiften om Ogrundad förmån och uppgiften om Återkrav alltid är ett s.k. par. Detta beror på att en del av dem som använder uppgifterna i inkomstregistret utnyttjar uppgiften Återkrav och en del endast uppgiften Ogrundad förmån. 

  • Anmälan om ogrundad förmån och återkrav ska göras med två olika anmälningar: En ersättande anmälan med vilken man anmäler uppgiften Ogrundad förmån samt en ny anmälan med vilken man anmäler uppgiften Återkrav. 
    - Om du till exempel märker att du har betalat för mycket lön till inkomsttagaren ska du korrigera din tidigare anmälan, dvs. den anmälan där felet finns. Du korrigerar anmälan enligt anvisningarna och anger uppgiften Ogrundad förmån. Observera att den ersättande anmälan ges på samma betalningsdag som den ursprungliga anmälan. 
    - När du har återkrävt en överbetalning av inkomsttagaren ska du anmäla återkravet. Du anger alltså uppgiften Återkrav med anmälan för den lönebetalningsperiod då inkomsttagaren återbetalar överbetalningen till dig. 

  • Observera att en ogrundad förmån och återkrav av samma inkomst inte kan anmälas med samma anmälan, om inte överbetalningen återkrävs samma dag som den betalas. 

  • Om du upptäcker ett fel i anmälan ska du korrigera uppgiften enligt anvisningarna i inkomstregistret. Mer information om korrigering av uppgifter finns på inkomstregistrets webbplats. 

  • En företagare som är försäkrad enligt FöPL / LFöPL är inte skyldig att betala arbetslöshetsförsäkringspremie. Ange uppgiften genom att meddela typ av undantagsförsäkrande för inkomstslaget: 
    - Typ av undantagsförsäkrande: Ingen försäkringsskyldighet (arbetspensionsförsäkring) 
    - Typ av undantagsförsäkrande: Ingen försäkringsskyldighet (arbetslöshetsförsäkring) 
    - Typ av undantagsförsäkrande: Ingen försäkringsskyldighet (arbetsolycksfalls- och yrkessjukdomsförsäkring) 

  • Om du inte har angett typ av undantagsförsäkrande i anmälan om löneuppgifter ska du annullera anmälan. Mer information om korrigering av uppgifter finns på inkomstregistrets webbplats. 

  • Du hittar inkomstregistrets detaljerade anvisningar om uppgifter om försäkrande på inkomtregistrets webbplats.

  • Korrigera felen i lönebeloppet direkt i inkomstregistret. Sysselsättningsfonden rättar beslutet utifrån de korrigeringar som gjorts i inkomstregistret. Mer information om korrigering av uppgifter finns på inkomstregistrets webbplats. 

  • Om du annars är missnöjd med beslutet kan du söka ändring genom att begära omprövning. Anvisningar om hur man begär omprövning finns i anvisningen om hur man begär omprövning i bilagan till beslutet. 

Sidan uppdaterad: 30-3-2023